Kinderboekenweek Bij Mij Thuis

Hier bij mij thuis lezen we boeken van Nederlandse auteurs van kleur❤️

Vanaf het eerste moment dat de kerntitels van de kinderboekenweek bekend gemaakt werden, was ik een beetje teleurgesteld. De diversiteit in de gekozen boeken is al heel wat meer te zien/aanwezig. Maar afgezien van het heerlijke prentenboek Gebakken Rijst Met Vanalles En Nogwat van @rezakartosenwong en @cheehankartosenwong

zat er geen enkele andere Nederlandse auteur van kleur tussen de gekozen titels. En dat vind ik jammer. 

Dus vandaag zet ik, of de titel nu wel of niet past bij het thema van de kinderboekenweek, Nederlandse schrijvers van kleur in het zonnetje deze week. En er zijn er natuurlijk nog veel meer goede schrijvers van kleur, maar mijn arme arm kon zoveel boeken dragen niet aan en/of ik had ze niet in de kast staan...dus die mag je voor de rest zelf invullen. 

Maar op mijn stapel liggen voor nu de boeken van @milouska__meulens @goudzand @doesida @zindzizevenbergen @ellenbrudet en @mylofreeman te shinen ☀️

Ik quote bij deze ook even Reza uit zijn opiniestuk uit de Parool van gisteren. Want deze legt naar mijn mening precies de vinger op de zere plek.

‘Bij mij thuis’ is een mooi en urgent thema. Maar zolang er geen sprake is van daadwerkelijke inclusie en gelijkheid binnen de gevestigde orde in de Nederlandse kinderboekenwereld, is die geen thuis voor makers van kleur. En dat is met oog op nieuwe generaties ouders en kinderen die bewuster zijn van representatie, diversiteit en inclusie niet alleen een probleem van, maar ook voor de gevestigde orde in het kinderboekenlandschap.

Mijn eerste woordjes in het Sranan

🇸🇷Ini mi oso wi e leri leysi Sranangtongo 

🇳🇱 In mijn huis leren we Sranangtongo lezen 

Laatste dag van de kinderboekenweek tip!

Ik hou enorm van andere talen leren. Ik spreek er inmiddels 6 naast Nederlands, maar sommige talen beheers ik toch beter dan anderen. Dat geldt zeker voor het Sranangtongo. Waar ik het vloeiend kan verstaan en in principe ook kan spreken, is lezen weer een heel ander verhaal. 

En daar komen deze vier boeken dan om de hoek kijken. Aanvankelijk had ik ze voor de kinderen geleend, want die vinden dit soort boeken altijd enorm leuk om te bekijken. Want boeken lezen in - en leren over je eigen taal is natuurlijk een heel waardevol iets. Maar toen bedacht ik me, dat ik er zelf natuurlijk ook eens in kon kijken. En daar heb ik zeker geen spijt van! Deze vier boekjes zijn veel leerzamer dan ik had gedacht en hebben me ook echt nog wat nieuws geleerd. Niet alleen maar leuk voor de kindjes dus 🤣

Dus wil je je een beetje verdiepen in een van de Surinaamse talen, of zoek je een leuk cadeautje voor een kind met een Surinaamse achtergrond, dan zijn dit echt je boeken. Wel vanaf deel 1 beginnen, want het wordt steeds een beetje moeilijker. Het is eigenlijk een soort mini cursus🤗

Nine en Melle - Bij ons thuis - Ellen Brudet / Maruga Koops

Aanwinst voor kinderboekenland! 

Nine en Mella spelen het liefst met alle kinderen uit de buurt. Ze bouwen een buurtbieb, houden een opruimfeest in het park en bakken heerlijke pasteitjes. Als het regent spelen Mella en Amir superheld, maar Nine wil geen held zijn, ze is liever iets stormachtigs anders… Als Mella voor het eten nergens te bekennen is, trommelt Nine iedereen op om hem te zoeken, en dan schuiven ze ook maar meteen aan tafel voor papa’s lekkerste roti.

Bij ons thuis is een heerlijk boek. Vol met vanzelfsprekende (culturele) diversiteit en inclusie. Echt een boek voor alle kinderen in iedere gezinssamenstelling.

Vanaf het eerste verhaal laat dit boek zien dat thuis bij Nine en Melle een veilige haven voor de hele buurt is, en iedereen op elkaar kan bouwen. De gezellige en liefdevolle gezinsdynamieken, de prettige onderlinge verhoudingen tussen de kinderen en het gevoel dat iedereen er mag zijn en een plekje heeft,maakt dit boek een heel mooi en positief iets. Een boek waar ik heel blij van wordt. En een boek waarvan ik zeker weet dat naast mij, ook een heleboel andere mensen, groot en klein, er ook blij van gaan worden. Dit boekje is echt hartverwarmend. 

De verhalen zijn uit het leven gegrepen. Heel herkenbaar en toegankelijk. Ze zijn heel leuk geschreven, met een vlotte pen en wat humor, en lezen heerlijk weg. Dit maakt dat dit boek echt perfect is om voor te lezen! 

De vrolijke illustraties van Maruga Koops maken dit boek helemaal af en zorgen er voor dat wilt blijven kijken naar al die leuke gedetailleerde plaatjes. Die cover springt sowieso al enorm in het oog en zorgt ervoor dat je direct nieuwsgierig naar de binnenkant wordt. Maar als je het boek dan open doet, word je nog vrolijker. Want de kleuren spatten er vanaf als een echt kleurenfestijn. Ook wat de kinderen uit de verhalen betreft. Dat zorgt er voor dat dit boek echt een plekje in mijn hart veroverd heeft. Ik word zo enorm gelukkig van boeken zo als dit. 

Ellen ,blijf alsjeblieft schrijven en boeken maken. Want je bent zo'n enorme waardevolle stem in kinderboekenland. De Nederlandse boekenwereld heeft mensen zo als jou heel erg nodig.

Mega aanrader!

Brief van de dag - Volkskrant 

Na mijn eigen post/gedachtes afgelopen week, zag ik dit bericht in de Volkskrant voorbijkomen. Deze brief van de dag omschreef eigenlijk precies wat ik aan het begin van de kinderboekenweek ook dacht. En ook vaker in mijn hoofd heb zitten. 

Dus voor de een na laatste dag, waar je hypothetisch gezien nog naar de boekenwinkel zou kunnen, wil ik na aanleiding van dit bericht mijn boekentips meegeven, van hele waardevolle boeken over de slavernij van Nederlandse auteurs. 

En anders zijn dit natuurlijk ook boeken die je na de kinderboekenweek zou kunnen/moeten aanschaffen.Zeker voor op school. Want elk kind zou in aanraking moeten komen met (in ieder geval één) van deze verhalen!