Keti Koti

Hier staan de leestips over het slavernijverleden / Keti Koti. 

Virginia - Ida Does

Virginia - een Afefe verhaal 

Dit enorm belangrijke boek, met die prachtige cover, gaat over Virginia, een jonge vrouw gevangen in slavernij op Aruba. Elke dag werkt ze zich kapot op de aloëvelden,maar diep van binnen verlangt ze naar vrijheid. Afefe, de magische wind schiet haar daarbij te hulp, om haar dromen te kunnen blijven volgen. Ook al is haar leven nog zo zwaar. 

Het verhaal over Virginia is fictief, maar is wel gebaseerd op echte feiten uit ons koloniale verleden. Virginia heeft namelijk echt bestaan! En haar strijd voor de vrijheid is een echte inspiratie voor velen geworden. Ik vond het daarom heel erg interessant en verhelderend om de enorm goed uitgezochte historische context over Virginia, achter in het boek, te lezen. Zo leeft dit verhaal nóg net even wat meer. 

Alleen moet eerlijk ik zeggen dat ik er in het begin een beetje in moest komen, maar na een paar bladzijdes werd ik helemaal bevangen door dit boeiende verhaal. Mede door de korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl leest dit boek als een trein. De verklarende woordenlijst maakte dit gevoel helemaal af. 

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Virginia. Met haar vastberadenheid neemt Virginia je mee in een realistische kijk in haar leven als cantibo, een tot slaaf gemaakte jonge dame op het eiland Aruba.De narigheden die tijdens deze periode gebeurden worden niet geschuwd, het wordt precies verteld zoals het was. De onmenselijking van Zwarte mensen en de verschrikkingen die ze moest ondergaan worden in dit boek op een subtiele wijze aan het verhaal toegevoegd, zodat de lezer niet kan onkomen aan de feiten, ondanks dat dit op een kinderlijk niveau wordt verteld en beschreven. Precies zoals een goed kinderboek over dit onderwerp moet zijn. 

Maar gelukkig is het niet alleen maar ellende in dit verhaal. Lichtpuntjes zoals haar familie, haar broers en zus, de vrije vrouw op de rand van het dorp, en de bemoedigende wind Afefe, en een tikkie magie, in combinatie met de koloniale geschiedenis verpakt in prachtige gekleurde paginagrote illustraties die het verhaal perfect omlijsten, zorgen voor een prachtig verhaal waar je nog lang aan blijft denken. 

Aanrader!!!

Bigi Kayman is iets wat bij ons gezin hoort. Mijn vriend werd vroeger met het verhaal en het liedje in Paramaribo onderwezen en zong het altijd voor onze oudste dochter als ze voor de honderste keer op die dag haar cd'tje met Surinaamse kinderliedjes aanhad.

Op de rug van Bigi Kayman is een verhaal over slavernij in Suriname. Dus toen ik zag dat dit boek uitkwam, wist ik dat ik het moést lezen. Zeker voor onze kinderen, die natuurlijk wel over de slavernij verteld en onderwezen worden, maar niet op de manier waarop ze dat in Suriname doen. Terwijl het echt een groot onderdeel van onze geschiedenis is.
Daarom ben ik erg blij dat dit boek voor jonge kinderen geschreven is, zodat ze met dit beladen onderwerp op een gepaste manier kennis kunnen maken.
Ik vind het dan ook heel bijzonder, want naar mijn weten zijn er geen andere Nederlandstalige boeken over dit onderwerp te vinden voor deze doelgroep.

Het verhaal gaat over Afi en Kofi. Die de hele dag moeten werken op de plantage. Ze zijn net als hun ouders tot slaaf gemaakt.
Op een dag horen ze dat hun vader misschien verkocht zal worden.Dan zullen ze hem nooit meer zien!
Ze verzinnen een plan en vluchten door de wildernis, waar ze oog in oog komen te staat met wilde dieren. En dan duikt een grote kaaiman op...

Dit boek heeft echt een geweldige cover. Springt ontzettend in het oog en wilt gewoon dat je het oppakt.
De mooie, sterke illustraties van Hedy zijn met stift getekend, en geven het boek een enorme kleurinjectie.

De slavernij wordt op een kinderlijke, maar duidelijke manier uitgelegd. Het is een prachtig verhaal. Het is zwaar, spannend en verdrietig tegelijkertijd, maar ook hoopvol, muzikaal en krachtig.

Het is een mooie overlevering van een krachtig verhaal. Het is mooi om terug te kunnen gaan naar de roots van mijn partner en kinderen. Ik vind het echt een enorm waardevol boek. Zo kunnen er nog veel meer kinderen en volwassenen kennis maken met dit belangrijke stuk uit onze geschiedenis, op een mooie, toegankelijke muzikale manier.

In het boek wordt er ook een mooie uitleg gegeven naar de totstandkoming van dit boek, en heeft voor mij echt een meerwaarde.

Op deze manier kunnen kinderen en volwassenen die niet met het verhaal zijn opgegroeid het verhaal nog beter begrijpen. 

Wat ik ook leuk vond is de QR-CODE naar het liedje van Bigi Kayman, gezongen door Gerson Main. Je kan ook je eigen versie maken van het liedje. Daar is een challenge voor bedacht, de #bigikaymanchallenge . Dus als je het leuk vindt kan je daaraan meedoen. 

Ik vind dit echt een enorme aanwinst voor kinderboekenland én een aanrader voor jong en oud. Dat maar veel mensen kennis mogen maken met Afi en Kofi en de zingende kaaiman! 

Een vrolijke optocht op Keti Koti - Henna Goudzand Nahar

 

Bas gaat in de meivakantie met zijn vriendin Joeme mee op reis naar Suriname,naar het bijzondere dorpje Galibi om precies te zijn. Daar gaat Joeme heen om haar verjaardag en die van haar oma en moeder te vieren. 

Ook gaan ze daar speciale kleding maken die gedragen gaat worden tijdens de Bigi Spikri. De feestelijke optocht die gelopen wordt op de feestdag Keti Koti, wat gehouden wordt om de afschaffing van de slavernij te vieren. 

 

Als ze terug zijn in Nederland vertellen Joeme en Bas in de klas over hun bijzondere vakantie in Suriname en over Keti Koti. Het feest trekt de aandacht van de hele groep. Maar mogen de andere kinderen dit ook meevieren met Joeme en haar familie? 

 

Om te beginnen ben ik erg blij dat er steeds meer kinderboeken over het onderwerp slavernij/Keti Koti verschijnen. Dit boek speelt zich af in het nu en verteld op een leuke speelse en toegankelijke manier over Keti Koti, het slavernijverleden en Bigi Spikri. Ook krijg je als de kinderen op vakantie zijn een goed beeld van de plek in Suriname waar ze verblijven en laten Bas en Joeme je hun avonturen meebeleven. 

Het verhaal speelt heel goed in op de belevingswereld van basisschoolkinderen. Het is erg toegankelijk geschreven, het leest makkelijk weg,heeft korte hoofdstukken en is erg beschrijvend zodat kinderen die nog niks van dit onderwerp weten een goed beeld krijgen van Suriname, de cultuur en het hoe en waarom over Keti Koti. Ook vullen de energieke illustaties van Brian Elstak, waar het boek vol mee staat, een prettige bijdrage aan de beeldvorming van het verhaal. De illustaties onderschrijven het verhaal en maken het verhaal nog levendiger. 

 

Dit boek is daarom ook niet enkel verhalend. Ik zou het haast als informatief verhalend beschrijven. Wat het is naast dat het veel informatie bevat ook gewoon een leuk verhaal over een avontuur in Suriname. Het gaat alleen wel minder over de optocht of Keti Koti dan dat ik gehoopt had, maar ik vind dit boekje nog steeds een heel waardevol verhaal dat leuk aansluit op de weg naar Keti Koti en Bigi Spikri en laat zien dat iedereen, ongeacht kleur of afkomst mag meedoen met deze bijzondere dag!

 

Aanrader!!!

Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Doni en de kracht van de blauwe veer. Een boek waar ik al heel lang naar uit keek. Een boek waarvan ik hoopte dat het zo goed zou zijn als dat het was.

Doni wordt op een kwade dag in het bos overvallen door een aantal krijgers van een vijandige stam. Voor hij begrijpt wat er gebeurd is, vaart hij op een enorm schip de oceaan over. De tocht is een nachtmerrie en als hij in Suriname aankomt is het daar nauwelijks beter.

Hij wordt als slaaf verkocht en komt op een plantage terecht waar hij zich zonder familie of bekenden moet zien te redden. Doni sluit vriendschap met het zoontje van de plantagehouder en met Ella, die ook op de plantage leeft. Maar toch wil Doni maar één ding: terug naar zijn familie. Van de medicijnman in zijn dorp heeft hij geleerd dat een blauwe vogelveer hem bijzondere krachten kan geven. Die zal hij nodig hebben om zijn doel te bereiken: ontsnappen en een weg terug naar huis vinden.

Wat is dit een prachtig geschreven verhaal! Van van de Vijver schrijft alsof hij nooit anders heeft gedaan. Het verhaal is vlot, meeslepend, avontuurlijk en liefdevol. Maar ook verdrietig en rauw. De ontberingen van de Slavernij worden niet geschuwd. Van van de Vijver schrijft het zoals het was. Respectvol, maar op een toegankelijke manier.
De blauwe veer is als een rode draad door het verhaal verweven.Het geloven in jezelf, het afgaan op je gevoel en je doel niet uit het oog verliezen maken dit verhaal een sterk geheel. De gekleurde illustraties van Floor van het Nederend dragen daar ook aan bij en maken het verhaal en het boek helemaal af.

Je kan merken dat dit een heel persoonlijk boek is geworden. Zeker na het lezen van het dankwoord vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. De namen van personages, het stukje geschiedenis over de Redi Musu en Boni, de Surinaamse woorden, de plaatsen en gebeurtenissen, maken dit boek tot een heel bijzonder document. Een boek met een onderwerp wat van mij betreft nog veel vaker in kinderboeken besproken kan en moet worden.

Dit boek zou eigenlijk op elke school aanwezig moeten zijn. Het is een enorm waardevol en leerzaam verhaal, voor alle kinderen en volwassenen, als spiegels én ramen. Echt een hele grote aanrader!