Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen
Hier vind je alle tips rondom het thema van de kinderboekenweek.
In het bos - Goedele Ghijssen
In de categorie leuk voor de vakantie, voor onderweg of na de vakantie in je nieuwe klas :
' Mijn eerste survival-groeiboek in het bos' is een heel leuk AVI-groeiboek, dat beginnende lezers begeleid vanaf AVI start naar AVI M5.
Sem en Noor gaan naar het bos en alles wat daarmee te maken heeft komt in dit boek voorbij. Ze gaan onder anderen kamperen, maken een kampvuur en een kompas. Leren morsecode, bouwen een vlot en komen allerlei verschillende dieren tegen.
Dit alles gebeurd in een heel sfeervol geïllustreerde omgeving en zorgt ervoor dat het bosthema lekker uit het boek springt. Je ruikt nog net die dennenbomen niet zeg maar.
Elk AVI-niveau heeft drie verhaaltjes, die in verschillende kleuren ondergebracht zijn. Dat maakt het heel overzichtelijk en makkelijk op te zoeken.
De verhaaltjes worden naarmate het AVI-niveau vordert steeds ietsje moeilijker en langer en passen echt perfect bij de doelgroep. De interesse wordt al vanaf het eerste verhaaltje gewekt en zorgt er gedurende de AVI- reis voor dat de aandacht niet verslapt. Verhaaltjes worden afgewisseld met leuke weetjes en maken dit boek naast informatief/educatief daardoor ook eens interactief.
Een perfect boek voor op school of thuis dus, wat echt niet verveeld en voor een hele brede doelgroep inzetbaar is. Voor kinderen die net leren lezen, of al ietsjes gevorderder zijn is dit een leuke aanwinst. Vanaf eind groep 2 tot eind groep 5, is dit boek heel goed te gebruiken en leuk inzetbaar bij lessen over het bos of over kamperen.
Het boek is erg toegankelijk doordat het bij AVI-start begint. Dat maakt dit ook een boek dat leuk is voor kinderen die misschien nog niet zo goed kunnen lezen. Zo kunnen de kinderen oefenen en steeds wat moeijkere verhaaltjes tackelen, dat natuurlijk weer zorgt voor meer zelfvertrouwen over hun lezen.
Wat mij betreft een echte aanrader en een aanwinst voor de doelgroep!
Een toepasselijk boek bij het weer van deze week !
Het Grote Boek Over Water! Wat met recht een groot boek te noemen is trouwens, is een heel leuk interactief boek waarin alle facetten van water in besproken worden. Dit boek behandeld water in de meest brede zin van het woord. Van het ontstaan van water op aarde en in het heelal, via de waterzuivering, de watercyclus en mensen en dieren, naar aandacht voor de klimaatcrisis en het milieu.
Dit alles wordt op een hele beknopte, maar volledige en informatieve manier besproken. Aan de hand van flapjes, leuke tekeningen, uitvouwbladzijdes en miniatuurboekjes op de bladzijdes wordt alles helemaal duidelijk. Ik word daar altijd enorm blij van. Want dat zorgt ervoor dat een informatief boek als dit, niet persé saai hoeft te zijn. En dat trekt de jonge lezers ( en de wat minder jonge lezers 😉) enorm aan. Je komt echt ogen tekort en leert er er een hoop van!
Het is dus ook nog eens een aanwinst voor de Kinderboekenweek als je het mij vraagt. Het thema Gi- Ga- Groen past er perfect bij ! Voor thuis is het aanrader, maar zeker ook voor op school. Want dit boek is, dankzij de uitgebreide kijk op water, enorm veelzijdig inzetbaar in de klas.
Echt een heel fijn boek dus, waar je geen genoeg van kan krijgen. ( Zeker niet als je net zoveel van flapjes en andere uitvouwdingetjes in boeken houd als ik 😂)
Tot over mijn oren in het plastic. Dé perfecte titel voor de kinderboekenweek, laat je met een toffe intro meteen even realiseren hoe veel plastic er nu eigenlijk om je heen bestaat. En let me tell you, het is belachelijk veel! De bewustwording van dit feit is pijnlijk, maar wel een serieuze eye-opener.
In dit boek staat het complete verhaal van plastic. En dat is nogal een verhaal. De oorsprong, zijn goede en slechte kanten, de geschiedenis er van en wat we kunnen doen om ons plastic verbruik een beetje terug te dringen, komen allemaal voorbij in het boek.
Dit alles wordt heel uitgebreid uitgelegd, op een hele begrijpelijke manier. Maar als je nou denk, jeeeeeemig wat saai!!!, dan kom je bedrogen uit, want dat is het zeer zeker niet. Het geheel is namelijk heel toegankelijk en vlot geschreven, en is af en toe lekker grappig en gevat. Er wordt op een luchtige manier een serieuze boodschap overgebracht, via een reis naar heerlijke nostalgische Tupperware tot aan de moderne polyester trui aan je lijf, onderbouwd met mooie kleurrijke illustraties, die het boek nog leuker maken.
Dat alles is ook nog eens op een hele overzichtelijk manier vormgegeven. Zodat je alles nog eens makkelijk terug kan vinden en eens na kan lezen. Want er staan ook nog een aantal mooie tips namelijk. Om de wereld om ons heen, en daarbij het milieu, weer wat gezonder te maken. En die wil je natuurlijk wel snel terug kunnen vinden.
Ook de tijdlijn van plastic en de bijzonder interessante uitleg ( en illustraties ) van de oorsprong van plastic vond ik een enorme plus. Ik ben een beelddenker ,dus dat maakte de boel toch net even wat begrijpelijker.
Ik vond het echt een heel geslaagd boek! En ik denk dan ook zeker dat kinderen die wat meer over dit onderwerp willen weten dit boek echt heel leuk gaan vinden. En wat ik al zei, dit is echt een toptitel voor de kinderboekenweek. Dus inzetten in de klas, voor een les over recycling of het milieu, daar leent dit boek zich echt perfect voor.
Aanrader!!
✒️13 september - Roald Dahl Dag📚
Meneer Kreitjes en zijn twee zonen jagen voor de lol op eenden. Daar heeft hun buurmeisje een enorme hekel aan. Ze heeft al een paar keer gezegd dat ze daar mee op moeten houden,maar ze wordt gewoon uitgelachen. Dus doet ze het enige wat ze nog kan doen : ze zwaait met haar tovervinger!
Wanneer de Kreitjes de volgende ochtend wakker worden, hebben ze vleugels in plaats van armen. En dat is nog niet alles.Vier grote eenden pikken hun huis in....
Elk jaar vieren we op 13 september de geboortedag van meesterverteller Roald Dahl. En ook dit jaar staan tijdens de Roald Dahl-week de boeken van deze bijzondere schrijver centraal. Bijzonder in de grootste zin van het woord dan wel, want het is natuurlijk een beetje een controversieel typ die Dahl. Maar de meeste van zijn schrijfsel hebben de tand des tijds weten te doorstaan, en zijn nog steeds briljant en pareltjes om te lezen.
Zo ook dit boek, De Tovervinger. Waar dit jaar voor is gekozen als blikvanger van de R.D.- week én de Kinderboekenweek! Want het thema past er perfect bij.
Het is echt een geweldig grappig verhaal. En lekker absurd, wat natuurlijk iets is wat Dahl graag doet. Het verhaal is op zo'n manier geschreven dat het bijna normaal lijkt wat er gebeurt in het verhaal, en dat is echt die typische stijl die de boeken zo kenmerkt en ze zo heerlijk om te lezen maken.
De Tovervinger is kort maar krachtig zou je kunnen zeggen. Het is een boek van iets meer dan 60 pagina's, maar door de manier van schrijven, het sarcastische woordgebruik en de geweldige illustraties van Quentin Blake is het net alsof je een komische film aan het kijken bent. Het is dan natuurlijk ook veel te snel afgelopen. Maar je blijft er nog lang over nadenken. Dat komt ook wel een beetje door het onderwerp van het verhaal denk ik. De payback voor het jagen op onschuldige dieren, laten je nog lang nalachen en nadenken over situaties in het echte leven. Want wat als dat nou allemaal echt zou kunnen gebeuren?!
Dit is een van de lievelingsboeken van Dahl van mijn zoon, en blijft dus ook heel mooi, bij de rest van onze Roald Dahl verzameling, tot het einde der tijden in onze boekenkast staan!!
Zondag Top Dag...ik reken het goed! Zeker als je leuke dingen kan doen!
Dit lekker grote boek met die enorm uitnodigende cover helpt je daarbij. In dit boek staan namelijk 52 hele leuke binnen en buiten activiteiten voor alle weekenden van het jaar, gerangschikt op seizoen die je lekker een tijdje bezighouden.
Dit boek maakt van de zondag de beste dag van de week. De activiteiten in het boek hebben voor ieder wat wils. Er staan bijvoorbeeld leuke knustelopdrachten in met materialen uit de natuur, bak- en kookrecepten die bij het seizoen in kwestie passen en een aantal dingen die je lekker buiten kan doen, zoals het planten van zaden en bloemen en bloembakken maken.
Het boek begint telkens met een leuke inleiding van het betreffende seizoen. Daarna wordt er op iedere een of twee bladzijdes een leuke activiteit besproken aan de hand van een prachtige gedetailleerde kleurenillustratie die je het gevoel van het siezoen geven en een heel toegankelijke uitleg waarin wordt beschreven hoe het moet en wat je er allemaal voor nodig hebt. De illustraties bevatten ook nog eens een heerlijke diversiteit aan personages en zijn naast de beschreven activiteiten een hele activiteit op zich. Er valt vanalles te zien en te bekijken.
De activiteiten zelf zijn heel leuk voor ouders met jonge (basisschool) kinderen. Maar natuurlijk ook voor juffen of meesters! De activiteiten zijn namelijk erg geschikt om de kinderen zelfstandig te laten ondernemen. Er is weinig hulp van volwassenen nodig. Maar het is natuurlijk heel veel leuker om dat lekker samen te doen!
Na het lezen van dit boek ben ik in ieder geval enorm enthousiast geworden.Ik krijg helemaal zin in al die leuke dingen te ondernemen uit het boek! En ik krijg nog meer zin in de herfst en vallende blaadjes en dennenappels en weet ik veel nog meer. Ik hou er zo van! Hup lekker de natuur in!
Fijne zondag iedereen!
Jacquot en de lichtzoeker - Coco & June
Jacquot gaat een tijdje wonen bij zijn opa, Jakob Smits. Samen zwerven ze door de uitgestrekte velden van Achterbos. Maar wie is opa Smits? Als hij geen boer is, wat zoekt hij dan in dit afgelegen landschap? Dwaal samen met Jacquot door de schilderijen van kunstenaar Jakob Smits.
Jakob Smits (1855-1928) was een kunstenaar die zich vestigde in Mol-Achterbos, waar hij in zijn lichtatelier het Kempense leven schilderde.
Jacquot en de lichtzoeker van Coco & June las ik een tijdje geleden. En zelden vond ik een boek zo goed in elkaar zitten. Het verhaal is namelijk heel bijzonder. Het is een mooi verhaal over een opa en zijn kleinzoon. En die kleinzoon die gaat op een spannende, mysterieuze manier ontdekken wie zijn opa nou eigenlijk is.
Het verhaal is heel interactief. Er zit een soort zaklamp bij, die je in het boek kan gebruiken om de dingen die Jaqcuot zoekt, te vinden en is een leuke aanvulling op het al mysterieuze verhaal.
Het geheel vond ik er heel 'kunstig' uitzien. De illustraties lijken namelijk net echte schilderijen, en zijn echt prachtig. Ik droomde er zelfs een beetje in weg tijdens het lezen..
De thema's van dit boek, kunst en beroepen, kunnen heel goed op school worden gebruikt. Dit boek kan dan ook een echte aanvulling zijn op de lessen die daarover gegeven worden.
Op de een of andere manier werd ik er helemaal rustig van dit boek. De schrijfstijl in combinatie met de schilderachtige illustaties maakte dit verhaal echt tot een soort rustgevend geheel, net alsof je zelf op het platteland bent aangeland en van de natuur om je heen aan het genieten bent.
Tijdens het voorlezen aan mijn zoon merkte ik dat hij er ook helemaal van onder de indruk was en hij wilde het dan ook graag nog eens lezen.
Dit wordt echt een blijvertje en is een ontzettende aanwinst in onze boekenkast. Een aanrader dus!
Mortina - Het Vreselijke Neefje - Barbara Cantini
Mortina - Het verschrikkelijk neefje ,is het tweede boek uit de reeks van het schattige zombiemeisje Mortina. Dit boek had ik graag nog in de kinderboekenweek willen delen, omdat het zo leuk bij het thema paste, maar dat is helaas niet meer gelukt.
In dit boek komt Mortina's neefje Dilbert bij hun op bezoek. Hij praat een beetje gek en weet alles beter. Hij zegt dat haar Tante ter Ziele hem uitgenodigd heeft. Maar Mortina heeft helemaal geen zin in die gast. Maar als ze op zoek gaat naar haar tante,kan ze die nergens meer vinden....
Dit boek zit weer vol met humor. De grappige Mortina met haar droge uitspraken en de snobistische Dilbert die nog een beetje moet ontdooien, zijn samen een enorm leuk duo. Een duo, die naarmate de zoektocht in dit spannende avontuur vordert, een steeds leukere interactie met elkaar krijgt.
In dit verhaal moet er een mysterie opgelost worden. En dat mysterie wordt steeds verder opgebouwd. Met leuke plotwendingen, wat griezeligheid en wat spanning komt het tot een ontknoping waar Sherlock Holmes nog een puntje aan kan zuigen. Want als je dit boek gaat lezen ,verander je in een ware onderzoeker die alles tot het bot wilt uitzoeken en nergens voor terugdeinst.
Dit boek is een echte aanrader voor kinderen vanaf een jaar of zeven, die houden van een beetje griezelen en wat spanning en avontuur gemixt met wat humor. Maar ook voor volwassenen is dit een erg leuk boek. De liefhebbers van mooie kleurige illustraties, met een heerlijke spooky vibe, kunnen echt hun hart ophalen met Mortina. Want er is zo veel te bekijken en te ontdekken!
Echt heel leuk! Dikke aanrader!
Maak jouw eigen website met JouwWeb